Pelan Pemakanan Alpha Lipid SDII

Healthy Foods - Alpha Lipid SDII

Pernahkah anda menyoal berulang  kali mengapa kita mempunyai begitu banyak makanan DIET, kita sebenarnya semakin GEMUK, bukan KURUS? Ternyata, ia sedikit  lebih kepada pengurusan berat badan selain dari mengira KALORI.

Makanan yang kita makan mencetuskan pelbagai tindak balas di dalam badan kita. Makanan yang tinggi dalam KARBOHIDRAT ditapis atau gulanya dipecahkan kepada gula ringkas yang dipanggil glukosa dan diserap ke dalam darah dengan cepat. Badan bertindak balas kepada peningkatan glukosa darah ini, dengan melepaskan insulin yang cukup untuk mengeluarkan glukosa daripada darah dan memasukkannya ke dalam sel untuk tenaga, atau menyimpan untuk kegunaan kemudian. Cuba teka dalam bentuk apa ianya sering disimpan? Ya betul, LEMAK!

Untuk membantu dengan matlamat pengurusan berat badan anda, anda perlu belajar jenis makanan yang  perlu DIBUANG dari diet, dan yang mana perlu DIMASUKKAN.

Program Pengurusan Berat Badan Alpha Lipid™ SDII™ tidak mengira kalori, sebaliknya ia akan mengajar anda untuk mengenal pasti dan menyertakan makanan yang berkualiti tinggi dalam kehidupan seharian anda yang akan membentuk asas kesihatan anda yang berterusan serta pengurusan berat badan yang sihat.

Berapa banyak Protein?

PROTEIN adalah penting untuk menghalang kerosakan otot untuk tenaga, membantu anda untuk mengekalkan otot dan warna kulit. Adalah disyorkan sekurang-kurangnya 1 gram protein digunakan oleh setiap kilogram berat badan yang ideal, (sekurang-kurangnya 60 gram setiap hari). Pastikan untuk memilih makanan protein yang RENDAH LEMAK, pilih potongan daging TANPA LEMAK dan BUANGKAN LEMAK dari kulit ayam.

Protein - Alpha Lipid SDII

Jenis-jenis Karbohidrat

Jika anda mengurangkan KARBOHIDRAT (CHO) daripada jumlah yang anda perlukan untuk tenaga, lemak yang tersimpan akan dibakar untuk menyediakan tenaga untuk keperluan badan anda. Untuk mempercepatkan ketosis, disyorkan makan tidak lebih daripada 20g CHO setiap hari, selepas beberapa hari kebanyakan orang mendapati mereka boleh makan kira-kira 35g/day CHO dan berada pada tahap ketosis.

Karbohidrat ringkas seperti GULA, KEK, BISKUT, GULA-GULA, KEROPOK, MI, NASI putih, BIJI-BIJIAN ditapis dan ROTI putih mengandungi nilai pemakanan yang kurang dan mesti dielakkan. BUAH-BUAHAN juga dianggap sebagai CHO kerana ia mengandungi jumlah fruktosa yang tinggi yang mudah dimetabolis. Oleh itu buah-buahan juga harus dielakkan.

Sumber-sumber terbaik CHO dalam program ini adalah SAYUR-SAYURAN berkanji rendah terutamanya, sayur-sayuran hijau. Ia adalah disyorkan 5 hidangan (kira-kira 5 cawan) sayur-sayuran yang patut dimakan setiap hari dari Kandungan Carta Makanan Alpha Lipid™ SDII™.

Sumber Lemak yang Sihat

LEMAK yang baik, terutamanya lemak berasid bukan hanya baik untuk kesihatan, tetapi ia juga membantu metabolisme dan proses pembakaran lemak. Oleh sebab itu, kami cadangkan bahawa 40ml lemak dari makanan dimasukkan ke dalam diet anda setiap hari. Daripada jumlah ini sekurang-kurangnya 2 sudu kecil (10ml) minyak FLAXSEED mestilah ditambah kepada salad atau minuman Alpha Lipid™ SDII™ anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s